Het insourcen van de cloud

Het meest spannende aan de cloud is de kansen die de telkens verder ontwikkeling ervan biedt om insourcen mogelijk te maken. De cloud wordt traditioneel met outsourcen geassocieerd. Dat is echter een misvatting. De opwekking van stroom het afnemen daarvan via een netbeheerder wordt immers ook het niet outsourcen van de stroomopwekking van een bedrijf genoemd. De elektriciteit wordt immers opgewekt zonder rekening te houden met de gebruiker ervan. Er moet door de leverancier enkel worden gezorgd voor voldoende capaciteit zodat alle gelijktijdige gebruikers kunnen worden bediend.

Deze website zal functioneren als de meer vrije en minder gestructureerde vorm van de gegevens die ook te vinden zullen zijn in de overige websites van xCAT.nl Publishing op het gebied van digitale infrastructuur. In een zekere zin kan het verschil worden gezien als dat tussen een SQL- en een NoSQL-database. Deze website biedt de mogelijkheid om zaken voor te bespreken en nieuwe ontwikkelingen te signaleren vóór dat deze in de andere websites op een meer gestructureerde wijze worden geïmplementeerd.

Het is daarom op te merken dat Insourcen.com nadrukkelijk geen algemeen nieuwsplatform zal worden. Ondanks dat deze website onder journalistieke leiding van Arnout Veenman staat zullen vooral nieuwe ontwikkelingen die relevant zijn voor de andere websites worden gepubliceerd. Denk daarbij aan de implementatie van nieuwe gegevenssets en andere ontwikkelingen met betrekking tot die websites. Daarmee heeft deze website meer het karakter van een blog dan van een traditioneel journalistiek medium.

Het doel van deze website en de gerelateerde websites is om aan klanten van de digitale infrastructuursector duidelijk te maken wat de betrouwbare leveranciers in de sector zijn en waaraan die te herkennen zijn. Daarnaast is het ook de bedoeling om de verschillen tussen aanbieders en hun aanbod inzichtelijk te maken zodat klanten in staat te zijn om zelf een match te maken tussen hun behoeften en de leveranciers uit de digitale infrastructuursector.