Wel als bedrijf deelnemen en niks bijdragen

Een bedrijf heeft er alle belang bij om het zijn klanten naar de zin te maken. De klanten zijn immers verantwoordelijk voor de omzet van het bedrijf. Daarom is het voor een bedrijf belangrijk om een positief beeld bij klanten te hebben. Wat leveranciers en anderen betreft die niet voor een bijdrage aan het resultaat leveren geldt iets anders. Het maakt niet zoveel uit hoe die naar je kijken, zolang als het géén geld kost dan maakt dat minder uit.

Het lijkt alleen om rechtstreeks gewin te draaien in de digitale infrastructuursector. De ISP Kartcompetitie stopt ermee, zo meldt organisator Anna Kocks aan Technite, omdat er vraagtekens bij het rendement wordt gezet. Daarnaast valt mij de zinsnede: “Hosters die het event mede mogelijk maakten zijn jaren geleden al als sponsors afgehaakt. De consolidatie bij datacenters en hosters speelt hier een grote rol.”.

Het is dan ook héél interessant om te zien dat het juist hosters zijn die deelnemen aan het evenement. Zelf ben ik een aantal jaar geleden gestopt met het bezoeken van de ISP Kartcompetitie omdat het voor mijn gevoel een collectief bedrijfsuitje van een aantal datacenters en hosters was geworden. Het was voor mij niet meer interessant om ernaar toe te gaan als journalist in het kader van nieuwsgaring en verslaggeving.

Wanneer je dan leest dat juist de datacenters en hosters juist al zijn afgehaakt dan is dat toch merkwaardig. Juist deze bedrijven gaan naar het evenement. Hele en halve bedrijven gaan er naar toe, vormen een team én het enige dat ze bijdragen is de fee voor de individuele deelnemers. Het is blijkbaar volstrekt normaal om te verwachten dat iemand anders voor de sponsoring zorgt én daarmee het grootste deel van de kosten voor het evenement draagt.

Het doet mij sterk denken aan de opstelling vanuit de digitale infrastructuursector richting de overheid. De bijdrage die wordt gevraagd of zelfs wordt opgelegd bij wet, is allemaal te moeilijk, te veel en te zwaar. Er wordt juist vanuit de sector verwacht dat de overheid haar helpt bij het bereiken van haar doelen. Het enige doel dat ik in de sector zie dat men lijk te willen bereiken is een zo hoog mogelijk rendement.

De reden dat de sector hier tot nu toe mee wegkomt is dat de overheid niet verwacht had te maken te hebben met een sector die zich gespecialiseerd heeft in het parasiteren op de rest van de maatschappij. Helaas heb ik daar zelf ook aan bijdragen omdat ik als lobbyist juist voor een positief beeld van de sector in Den Haag heb gezorgd.

De eerste Notice & Take Down Gedragscode noemde toenmalig staatssecretaris Heemskerk, na dat ik die namens de hele sector aan hem overhandigd had, nog een product dat hij naar het buitenland wilde exporteren. De huidige minister van Jusitie en Veiligheid Grapperhaus heeft direct na de openbaarmaking van de tweede versie, aangegeven dat deze niet ver genoeg gaat en heeft zelfs niet veel later ook wetgeving aangekondigd om dat zwaardere regime af te dwingen.

Als journalist vind ik dat een belangrijk signaal. Daarom zal ik als journalist de digitale infrastructuursector vanaf nu ook aan een zwaarder regime onderwerpen. Ik heb géén oordeel over de keuze voor rendement. Het enige dat ik nóg nadrukkelijker ga doen met ISPGids.com is klanten duidelijk maken of hun leverancier maatschappelijk gezien duurzaam bezig is of een parasiet die alleen profiteert.