Het zichtbaar maken van fatsoen

Er zijn een groot aantal bedrijven die een stevige groei in de digitale infrastructuursector laten zien. Dat is op zichzelf een hele prestatie. De vraag is alleen hoe die groei maatschappelijk gezien gefinancierd is. Je kan ook met 80 kilometer per uur door een woonwijk racen om zo snel bij een afspraak te zijn en daardoor keurig op tijd zijn. Of aan je aan de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur houden en daarmee te laat zijn. Zolang je niet gepakt wordt dan ben je feitelijk beter af door de eerste optie te kiezen.

Het probleem hiermee is dat bedrijven die de kantjes er vanaf lopen door dit principe in een betere positie terecht komen dan fatsoenlijke bedrijven. De bedrijven die gebruik maken van methoden die minder fraai zijn daardoor in staat om harder te groeien en zijn daardoor feitelijk succesvoller. Op één vlak zijn ze echter niet succesvol. Ze zijn namelijk onfatsoenlijk. Zolang fatsoen géén factor is voor klanten is dat ook géén probleem. De groei komt namelijk bij de klanten vandaan en zolang die tevreden zijn blijft dat zo.

De kunst is daarom om ervoor te zorgen dat het fatsoen van bedrijven in de digitale infrastructuursector ook zichtbaar wordt voor klanten. Dat betekent dat een klant voor een partij kiest die er op papier iets minder gunstig uitziet alleen waarbij wel gegarandeerd is dat het bedrijf zich aan de regels houdt. Dat is niet alleen een kwestie van fatsoen. Als een bedrijf de kantjes er vanaf loopt op één gebied dan is de kans groot dat het dat ook op andere gebieden doet. Of te wel dat de klant zelf geconfronteerd wordt met het onfatsoen van de leverancier.

Een aantal onfrisse zaken ben ik op het spoor. Zo is er een recruiter die erg twijfelachtige methoden heeft om aan kandidaten te komen namelijk door werknemers van bedrijven om te kopen c.q. daar feitelijk toe aan te zetten. Als je het vuile werk aan zo iemand overlaat dan straalt dat toch op je af als bedrijf. Daarnaast kunnen klanten zich afvragen of je bij een bedrijf wil werken waar werknemers door geworven zijn door middel van omkoping. Het zijn onfrisse praktijken waar ook de kandidaten c.q. werknemers zelf door bevuild worden.

Een tweede kwestie is evenementen in de sector. Het lijkt tegenwoordig enkel om leads én direct voordeel te draaien. De ISP Kartcompetitie die ik eerder aanhaalde vind ik een mooi voorbeeld. Zo zijn er meerdere partijen die elk jaar met een enorme hoeveelheid werknemers er een bedrijfsuitje van hebben gemaakt alleen niet sponsoren.

Een partij die met 20 werknemers komt betaald 20 keer 30 euro aan entree per werknemer. Dat komt dan uit op 600 euro totaal. Het organiseren van het evenement kost al snel 100.000 euro en er zijn zo’n 600 deelnemers. Dat betekent dat de totale waarde van de deelnemer 3.333 euro is in deze casus. Dat betekent dat derden voor 2.733 euro aan het bedrijfsuitje hebben bijgedragen of te wel 82 procent van de kosten van het evenement voor het bedrijf hebben betaald.

Dit is duidelijk weer een manier waarop een bedrijf als geheel voordeel behaald en de rekening bij een derde partij neerlegt. Daar was bij de ISP Kartcompetitie de ruimte en mogelijkheid toe. Echter verklaart het ook waarom het evenement stopt. Er valt voor een derde sponsor géén voordeel te behalen omdat het vooral een waardeverschuiving van de sponsor naar de bedrijven is. Het gevolg hiervan is dat het evenement nu niet meer georganiseerd wordt.

Dit zijn maar twee voorbeelden van hoe bedrijven over de rug van derden voordeel weten te behalen. Nog even los van de juridische kwalificatie laat een dergelijke gang van zaken een duidelijk gebrek aan fatsoen bij deze bedrijven zien. Wat mij betreft zijn beide casus te vergelijken met door hoge snelheid door een woonwijk rijden om op tijd bij een afspraak te zijn. Het eigen belang wordt volledig centraal gesteld ten nadele van anderen.

Dat bedrijven die keuze maken is natuurlijk logisch. Echter is het ook net zo logisch dat klanten geen zaken willen doen met bedrijven die op deze manier te werk gaan. Daarom ga ik in belangrijke mate inzetten op het op ISPGids.com laten zien hoe fatsoenlijk bedrijven zijn. Dat ga ik zichtbaar maken op een manier die voor klanten duidelijk en begrijpelijk is.