Datacenters bouwen is niet duurzaam

Datacenters vinden zichzelf héél belangrijk. In augustus stelde de belangenbehartiger van deze bedrijven dat iedereen internet wil alleen niemand datacenters. Een van de vergelijkingen die daarbij wordt gemaakt is die met groene stroom en windmolens. Windmolens wil ook niemand in zijn achtertuin. Door datacenters zijn er juist méér van nodig.

Datacenters zijn ook bezig om hun restwarmte als stadsverwarming te gebruiken. Dat doen huisvuilverbrandingsinstallaties ook al. Wellicht willen bedrijven uit het buitenland die ook wel in Nederland bouwen. Dat betekent ook mogelijk weer directe buitenlandse investeringen.

Datacenters stellen zelf ook al dat niemand datacenters wil. Die kunnen dan beter in het buitenland worden gebouwd. Het voordeel van dat in Nederland doen is dat er bouwbedrijven aan de slag kunnen om ze te bouwen en er vervolgens een handjevol mensen op locatie werken. Een huisvuilverbrandingsinstallatie bouwen heeft dezelfde voordelen én wekt zelfs energie op.

In Nederland is het bouwen van een datacenter daarom alleen duurzaam mogelijk, gelet op de maatschappelijke belangen, wanneer dat niet gebeurt in een druk bevolkt gebied. Een datacenter dat gevestigd is in bijvoorbeeld de Eemshaven of de kop van Noord-Holland is daarom een stuk beter voor Nederland dan weer het zoveelste datacenter in de regio Amsterdam.