Hosting vergelijken is een uitdaging voor ondernemers

De meeste ondernemers die een hostingdienst afnemen snappen niet hoe de dienst in elkaar zit. In een onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van Hostnet geeft amper 34,1 procent aan het (helemaal) eens te zijn met de stelling te begrijpen hoe hosting werkt. Dat betekent dat dit voor twee derde van de ondernemers niet het geval is. Daarnaast geeft precies 80 procent van de ondernemers aan hosting vooral een technische aangelegenheid te vinden.

Interessant is dat bij de keuze voor hosting 95,3 procent goede service doorslaggevend bij de keuze voor een hostingbedrijf is. Wanneer dat wordt vergeleken met de stelling dat hosting vooral een technische aangelegenheid is dan is dat opvallend en logisch te gelijk. Een bepaalde mate van service verlenen zal elke ondernemer immers moeten doen terwijl zoals uit dit onderzoek blijkt de techniek achter hosting aan veel ondernemers niet besteed is.

Dit wordt bevestigd doordat ook nog eens 95,3 procent van de ondernemers aangeeft dat de kwaliteit van de service doorslaggevend is voor de kwaliteit van de dienstverlening. Dat is natuurlijk heel merkwaardig. Hosting is immers zoals precies 80 procent van ondernemers beaamt vooral een technische aangelegenheid. De kwaliteit van het platform dat al dan niet stabiel, snel en uitgebreide mogelijkheden heeft moet dan op zijn minst ook belangrijk zijn.

Het echte probleem lijkt daarom echt te zijn dat dit voor ondernemers héél erg lastig te vergelijken is omdat ze géén verstand van techniek hebben. Daarnaast is het ook lastig om door de façade van de verschillende hostingbedrijven heen te kijken. Dat is ook wat Hostnet zelf concludeert op basis van het onderzoek: “Voor de ondernemer is de technische kant van hosting vaak één pot nat en ogenschijnlijk overal hetzelfde. Service niet. Het is dan ook vooral service waarin het onderscheidend vermogen binnen de hostingindustrie ligt.

Feitelijk moet de conclusie van Hostnet daarom juist zijn dat het onderscheidende vermogen voor hostingbedrijven in de techniek zit. De technische kant van hosting is voor de ondernemer één pot nat en ogenschijnlijk overal hetzelfde. Het woord ogenschijnlijk zegt het al. Het lijkt alleen maar zo te zijn voor de ondernemer. Het lijkt mij dus eerder dat de ondernemer in arren moede maar gaat vergelijken op iets wat ze wel kennen en begrijpen terwijl de ondernemers juist aangeven dat hosting vooral een technische aangelegenheid is.