Het vergelijken van webhosting in de praktijk

Het vergelijken van webhosting is traditioneel een kwestie van vergelijken op prijs. Dat zorgt ervoor dat partijen met trucjes een zó laag mogelijke prijs proberen te hanteren om zo goed in de vergelijkingen uit te komen. Daarom stel ik in dit artikel de vraag wat je aan webhosting krijgt voor 5 euro bij verschillende hostingbedrijven.

Heel Nederland heeft een tijd volgehangen met abri posters van Mijndomein. Daarmee is letterlijk heel Nederland blootgesteld aan het hostingaanbod van het hostingbedrijf. Het bedrijf spreekt als eerste feature over de aanwezigheid van een “cachelaag” waardoor een website ontzettend snel kan worden geladen. Dat zegt mij dus echt helemaal niks. Het kan van alles zijn én ik ga – net als een gemiddelde klant – niet zoeken naar wat het betekend. Dat is dus een lekker vaag begin.

Er is verder een SSL-certificaat inbegrepen (vermoedelijk een gratis versie via Let’s Encrypt). De eerste harde statistiek is 20GB schijfruimte en het dataverkeer is onbeperkt. De e-mail mogelijkheden zijn voorzien van “een moderne spamfilters en virusscanners” (sic). Automatische installatie van een CMS is mogelijk. Er is de keuze uit meerdere PHP-versies en ondersteuning voor het veilige SFTP protocol om bestanden te uploaden. Er is de mogelijkheid om 10 databases aan te maken. Ook kunnen er zelf cronjobs worden aangemaakt.

Het aanbod van Mijndomein klinkt heel erg leuk al is het juist onduidelijk wat er precies wordt geleverd. Ik zou vooral veel vage en ongespecificeerde mogelijkheden. Het aanbod is weinig concreet. Als klant zul je of te wel eerst moeten gaan graven bij Mijndomein om te ontdekken wat de features precies inhouden. Of je kan natuurlijk ook direct klant worden en dan met je vanzelf wat je van Mijndomein krijgt. Het vergelijken van het aanbod met andere aanbieders lijkt mij daarbij bij voorbaat een uitdaging.

Een aanbieder die traditioneel bekend staat als prijsvechter is Versio. Sterker nog jarenlang is Versio verguisd omdat ze de markt volgens concurrenten kapot aan het maken waren met webhosting voor enkele tientallen centen per maand en domeinnamen tegen prijzen die nauwelijks boven de kostprijs lagen. Sinds ongeveer een jaar zijn de prijzen in één klap meer in lijn gebracht met die van de concurrentie. Het goedkoopste pakket van Versio kost nu 2,50 euro per maand. Echter kijken we naar het pakket dat 5,00 euro per maand kost.

De specificaties van Versio zijn glashelder. 15.000MB (15GB) SSD schuifruimte, onbeperkt dataverkeer, maximaal 50 domeinnamen hosten, onbeperkt mailboxen, onbeperkt MySQL databases, alle PHP versies, automatische installatie van een CMS, dagelijkse backups zijn inbegrepen die tot 60 dagen terug te zetten zijn, een uptime garantie van 99,9% en een DirectAdmin controle paneel. Dat is direct zichtbaar zonder dat er ergens op hoeft geklikt hoeft te worden.

Met een enkele klik worden alle specificaties zichtbaar waarbij er véél meer zichtbaar wordt zoals dat de database van het type MariaDB 10.2 of hoger zijn. Er is externe toegang tot die databases mogelijk. Het aanbod van Versio is qua specificaties zeer duidelijk. Wel mis ik nog iets over de performance van de webhosting van Versio. Ik lees wel iets over een “high availability cloud” en een volledig redudante SAN die is uitgerust met een RAID-60 configuratie. Daarnaast is er sprake van workload balancing waardoor “Een server wordt op basis van de huidige drukte automatisch het nodige vermogen gegeven”.

Hostnet dat een onderzoek had uitgebracht over hun service weet mij meteen te verrassen met hun aanbod. Het is mij namelijk niet precies duidelijk wat de pakketten kosten. Een pakket is vanaf 4,50 euro alleen nu vanaf 3,60 per maand. Wanneer ik op de bestelknop klik krijg ik de mogelijkheid om die voor 3 maanden voor 4,80 euro per maand te stellen en 12 maanden voor 3,60 per maand. Het tweede pakket kost vanaf 6,50 euro per maand en valt daarmee buiten de scope van dit artikel.

Hier is direct een duidelijk verschil zichtbaar met de andere twee hostingbedrijven. Bij het goedkoopste pakket dat zover ik het goed begrijp normaal minimaal 4,50 euro per maand kost bij een jaarcontract is automatische installatie van een CMS niet inbegrepen. Qua specificaties krijg je 5GB schijfruimte en 1.000GB (1TB) aan dataverkeer. Het dataverkeer is daarmee te vergelijken met onbeperkt dataverkeer bij de andere hostingbedrijven.

Verder schermt Hostnet met 5 MySQL databases en noemt daarbij expliciet MySQL versie 5.6. Ook bij Hostnet kan er uit verschillende PHP versies worden gekozen en is er ook een gratis SSL-certificaat mogelijk. Over performance stelt ook Hostnet enkel iets over clustertechnologie waardoor websites stabiel blijven. Ook bij piekbelasting zo merkt het hostingbedrijf op. Dat onderstreept het bedrijf door te wijzen op het gebruik van webservers met SSD’s en hardwaren van Dell en Intel.

Dan kijk ik naar bHosted dat voor 4 euro per maand een pakket. De specificaties worden onder elkaar in een lijst opgesomd. 5GB schijfruimte, 80GB dataverkeer per maand, 40 MySQL 5 databases, 64MB Redis cache en ook meerdere domeinnamen in één pakket met DirectAdmin als controle paneel. Dat noemt het bedrijf als basis. Verder geeft het hostingbedrijf een hele reeks met specificaties van alle mogelijke PHP versies tot aan met welke frequentie er backups worden gemaakt en wat de exacte retentie tijden daarvan zijn.

Ook door bHosted worden er verder héél nadrukkelijk verschillende standaarden waar aan wordt voldaan. Daaronder zijn ook verschillende standaarden op het gebied van e-mail. Wat ik ook bij bHosted niet kan ontdekken hoe de stabiliteit en de performance van de webhosting wordt gegarandeerd. Redis cache geeft de gebruiker de mogelijkheid om daar de eigen webapplicatie mee te versnellen. Dat zegt echter niks over het webhosting platform zelf.

Als journalist op het gebied van digitale infrastructuur vind ik het knap lastig om op basis van de manier waarop deze vier verschillende hostingbedrijven hun aanbod tonen een keuze te maken. Het probleem daarbij is enerzijds een gebrek aan specificaties bij bepaalde aanbieders en anderzijds dat de specificaties wel iets vertellen over de vraag of het voldoet aan wat ik ermee wil doen.

Wat ik op basis daarvan echter niet weet is hoe wordt beloofd wordt ook waargemaakt zal worden, hoe de performance zal zijn en hoe deze daadwerkelijk gegarandeerd wordt door de verschillende hostingbedrijven. Het aanbod van elk van de verschillende hostingbedrijven laat de vraag boven de markt hangen wat ik als klant in de praktijk daadwerkelijk kan verwachten.

Dat dan niet alleen op de dag van de bestelling maar ook wanneer het er voor de klant belangrijk is dat zijn website niet bij vlagen slecht bereikbaar is door overbelasting of wanneer er daadwerkelijk gebruik moet worden gemaakt van een backup. Is die backup dan ook daadwerkelijk beschikbaar of kan het gebeuren dat de backups van ouder dan 14 dagen toch niet voorhanden zijn op enig moment.

Juist dat lijken mij de dingen die voor een hostingbedrijf belangrijk zijn. Hostnet concludeerde op basis van een eigen onderzoek dat klanten service als graadmeter van de kwaliteit zien. Mijn conclusie daarop was dat dit logisch is omdat klanten zoals ik in dit eigen onderzoekje concludeer het héél erg lastig is om een andere graadmeter te kiezen. De echte uitdaging is dus om de kwaliteit van de verschillende hostingdiensten inzichtelijk en vergelijkbaar te maken.