Harde criteria bij het vergelijken van hosting

Wanneer je op zoek gaat naar een bankstel dan kun je voelen hoe deze zit en of het materiaal je bevalt. Dat zijn harde criteria. De waarneming van de klant beïnvloeden is lastig want hier geldt what you see is what you get. Een lekker kopje koffie of thee en een vriendelijke verkoper (m/v) kan de klant ook een prettig gevoel geven echter zal men de keuze baseren op de eigenschappen van het bankstel.

Wanneer het om hosting gaat geldt dat men enkel af kan gaan op de mooie woorden op een website van de aanbieder. In veel gevallen zullen er ook specificaties worden genoemd. In tegenstelling tot een bankstel is het niet mogelijk om er even op te gaan zitten en te kijken hoe de dienst in de praktijk werkt. Een 30 dagen niet goed geld terug garantie is daar ook geen vervanging van net zo min als een pakket om kosteloos mee testen. Dat is toch een stuk minder vrijblijvend dan even op een bankstel gaan zitten om daarna direct tot de conclusie te komen of deze wel of niet bevalt.

Daar komt ook nog eens bij dat hosting ook performance en continuïteit een belangrijke rol speelt. Bij een bankstel kun je als koper wel een goed beeld vormen van de kwaliteit van de afwerking of dat deze letterlijk tegen een stootje kan. Dat is bij hosting een stuk lastiger. De aanbieder kan zoveel mooie woorden besteden en symbolen gebruiken die het gewenste voel van veiligheid en stabiliteit geven. Hoe de aanbieder zijn hostingomgeving en dienstverlening precies heeft ingericht is niet eenvoudig te controleren voor de klant.

Veel aanbieders van hosting hebben het daarom tot een kunst verheven om de potentiële klant een bepaald gevoel te geven. Dat is natuurlijk een kwestie van marketing en meer specifiek branding. De vervolgvraag is echter of dat gevoel ook overeenkomt met de daadwerkelijke geleverde dienstverlening. In bepaalde gevallen zal dat volledig zo zijn echter in bepaalde gevallen totaal niet. Voor de klant is het lastig om daar door heen te kijken. Aanbieders zullen namelijk de blik van de klant volledig laten richten op datgene dat de klant het gewenste gevoel geeft.

Ook certificeringen zijn géén oplossing voor dit probleem. De vraag is namelijk ook wat er gecertificeerd is en welke processen er precies gecertificeerd zijn. Een certificering is op zichzelf natuurlijk een goede zaak. Het risico bestaat hier dat met dit certificaat van de aanbieder de klant het gevoel krijgt compleet veilig te zitten. Dat is echter maar de vraag want is ook hetgeen dat voor de klant relevant is onderdeel van de certificering en aan een audit onderworpen.

Dit zijn zaken die voor een gemiddelde klant niet te begrijpen zijn laat staan te controleren. Daar komt ook nog eens bij dat de aanbieder er geen belang bij heeft om de klant wijzer te maken dan dat die moet zijn. Een aanbieder die iets in handen heeft zoals een certificering, waarmee deze zich kan onderscheiden van de concurrentie zal het extra voordeel dat deze daarmee kan behalen zoveel mogelijk proberen te maximaliseren. Op de manier waarop het certificaat wordt gebruikt om te concurreren is géén toezicht door een auditor.

Daarom is het bij hosting net als bij een bankstel belangrijk om naar de harde criteria te kijken. Dus niet alleen te kijken naar wat de aanbieder van hosting wil dat je als klant ziet.Wat vind je als klant belangrijk. Waaruit kan blijken dat deze zaken daadwerkelijk door aanbieder kunnen worden waargemaakt. Om terug te gaan naar bankstellen die worden ook telkens meer online verkocht. Wat ik daar zie is dat de exacte specificaties en materialen worden vermeld en dat het bankstel ook vanuit elke hoe kan worden bekeken met verschillende afbeeldingen en video’s.

In andere woorden die aanbieders geven hun aanbod volledig bloot en laten precies zien hoe het in elkaar zit. Of te wel het principe van what you see is what you get wordt nog steeds nageleefd alleen dan virtueel. Het enige dat aan de fantasie van de klant wordt overgelaten is hoe het bankstel zal staan in het huis van de klant. Bij hosting zou dat ook zo moeten zijn.

Aanbieders van hosting zouden daarom duidelijk moeten maken hoe ze hun hostingomgeving en dienstverlening precies hebben ingericht. De enige vraag voor de klant zou nog moeten zijn hoe de toepassing van de klant of het gebruik door de klant van het bewuste aanbod zal zijn. Verder zou alles voor de klant van hosting net zo duidelijk moeten zijn als bij het kopen van een bankstel.