Op de koffie bij als rubriek op ISPGids.com

De meeste populaire rubriek op mijn vorige platform ISPam.nl was Op de koffie bij. Het idee achter de rubriek was dat ik op uitnodiging bij datacenters en hosters langs ging. Daar kreeg ik dan veelal een rondleiding door het pand of datacenter om vervolgens een inhoudelijke discussie met mijn gastheer aan te gaan. Dat waren vaak pittige discussies omdat ik als journalist een andere kijk heb dan directies.

Hoe pittig die discussies ook waren ik was altijd mild in mijn artikelen. Het doel was altijd om te laten zien hoe een bedrijf is. Wanneer een gastheer in zijn of haar enthousiasme iets had gezegd dat gevoelig ligt dan maakte dit simpelweg geen onderdeel van het interview uit. Dat zorgde er voor dat ik altijd héél open gesprekken had waarbij directieleden vaak geen blad voor de mond namen en in veel gevallen de rollen omdraaien en mij ook het vuur aan de schenen legden.

Op dit moment zie ik in de digitale infrastructuursector alleen nog maar PR-verhalen voorbij komen. Juist de bladen waarbij je een artikel kan kopen is dat schrijnend. De interviewers lijken directieleden vooral een lekker gevoel te geven door wat er wordt geschreven. Hoe fijn het ook is om een bedrijf zijn eigen verhaal te laten vertellen. Het is niet wat de klant wil lezen. Het is wat het bedrijf zelf wil vertellen.

Juist in het spanningsveld tussen een directeur en een journalist komt het échte verhaal van een bedrijf eruit. Ik geloof dat dit ook de reden was waarom veel mensen de overtuiging hadden dat mijn rubriek commercieel was. Ik dacht dan altijd, was het maar zo’n feest want als het om journalistieke onafhankelijkheid gaat ben ik zeer strikt. Betaald worden om een artikel te publiceren paste daar niet bij.

Op dit moment ben ik zelf op zoek naar nieuwe businessmodellen. Daarbij heb ik zelf ook het spanningsveld van mijn rol als directeur van mijn bedrijf en de onafhankelijkheid die ik als journalist heb. Als directeur wil ik omzet genereren en als journalist wil ik vanuit een onafhankelijke positie weer interviews doen op het scherpst van de snede. Ik denk daar nu een manier voor te hebben gevonden.

Hosters hebben op ISPGids.com hun eigen vermelding. Dat is feitelijk hun eigen ruimte die zich binnen bepaalde grenzen naar eigen inzicht kunnen invullen. Het beheer van het platform valt onder mijn verantwoordelijkheid als directeur. De inhoud van het platform staat onder journalistiek toezicht. Daarom overweeg ik de rubriek Op de koffie bij op ISPGids.com in te voeren. Een hoster met een abonnement kan mij om een interview verzoeken dat dan binnen de eigen vermelding wordt gepubliceerd.