Belangstelling voor juridische dienstverlening voor hosters

Specialistische juridische dienstverlening op het gebied van digitale infrastructuur is erg kostbaar. Er zijn maar weinig partijen met diepgaande kennis van de digitale infrastructuur én het recht. Aan die dienstverlening hangt ook een stevig prijskaartje dat voor veel hosters niet te betalen is. Mijn vermoeden is daarom dat veel hosters er op basis van gevoel of standaard oplossingen het beste van maken wanneer er zaken zijn met een juridische signatuur.

Dat is iets dat mij stoort want het recht heeft namelijk ook een groot praktisch belang. Wanneer er onduidelijkheid of onzekerheid over de juridische invulling van de business is dan kan dat verlammend werken of de toekomst van een onderneming in de weg zitten. Dat is te vergelijken met software waarvan de broncode niet goed gedocumenteerd is of een beroep wordt gedaan op deprecated functies. Het werkt alleen het onderhouden daarvan wordt telkens lastiger en je weet ook niet hoelang het goed zal blijven gaan.

Helaas kan ik dat probleem niet volledig oplossen. Ik ben weliswaar opgeleid als jurist en mag dus ook mr. voor mijn naam zetten. Al heb ik geen juridische praktijk met alles dat daarbij hoort, zoals een actuele juridische bibliotheek en heb ik ook geen toegang tot kostbare jurisprudentie databanken en tijdschriften. Wel heb ik nog een kast met mijn enigszins verouderde studieboeken en mijn juridische kennis en inzichten.

Ondanks deze beperkingen wil ik toch een poging wagen om vanuit mijn huidige journalistieke praktijk hosters te helpen met hun juridische uitdagingen. Het voordeel voor mij is om te weten wat er in de markt speelt. Dat helpt mij met het bouwen van mijn service level framework voor hosting én daarnaast heb ik een incentive om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het recht van de digitale infrastructuur bij te houden. Dat kan ik dan weer gebruiken in mijn werk als journalist.

De vraag is daarom of er belangstelling is voor pro bono (gratis) juridische dienstverlening voor hosters op het gebied van het recht van digitale infrastructuur, het ondernemingsrecht en fiscaal recht. Daarbij ben ik in principe bereid om naar elke casus of vraag te kijken, met als grens dat het niet ten koste gaat van mijn onafhankelijkheid als journalist.

Bij mijn juridisch stellingname zoek ik meestal niet naar praktische maar naar waterdichte oplossingen die ook tijdens een rechtszaak standhouden. Wel word ik daarin beperkt door het feit dat ik een journalist ben en géén goed geoutilleerde juridische praktijk heb.

Wanneer er belangstelling is, opmerkingen zijn én vooral ook wanneer iemand juist bezwaren heeft tegen het idee zoals ik het hier heb opgeschreven dan hoor ik dat graag via [email protected] Wie helemaal brutaal is mag ook direct een juridische casus aan mij voorleggen.