De reputatie van hosters als werkgevers

Het werven van geschikt personeel is voor hosters waarschijnlijk de grootste uitdaging. Een van de redenen dat het lastig is voor hosters om geschikt personeel te vinden is de reputatie van hosters. IT’ers zijn nou eenmaal schaars en hebben daarom de banen voor het uitkiezen. Bij een hoster kun je in veel gevallen vandaag al werken met de technieken en tools die morgen pas in productieomgevingen worden gebruikt. Dat is natuurlijk erg fijn.

De keuze maken om vanuit een andere sector naar de hostingbranche over te stappen heeft echter méér facetten. Ook de reputatie van de branche is daarbij belangrijk. Helaas heeft de branche een slechte naam. Ik schrijf dat voor een groot deel toe aan de Stichting DINL dat de belangen van hosters niet adequaat behartigd. De maatschappij en met name de politiek wordt daarbij door DINL in het harnas gejaagd.

Het is dan ook niet zo vreemd om te zien dat NLdigital én DDA uit het initiatief zijn gestapt. Wat mij betreft is het tijd om DINL op te doeken want mijns inziens zijn ze alleen maar schadelijk voor de reputatie van hosters. Daarnaast moeten hosters ook stoppen met het inhuren van partijen die met listige kunstgrepen en samenweefsels van verdichtsels personeel bij andere hosters wegkapen. Dat zijn cowboy praktijken die niet in de branche thuishoren.

Nodig is daarom wat mij betreft een platform dat juist laat zien hoe geweldig het is om bij een hoster te werken. Die de positieve ontwikkelingen die hosters in gang zetten structureel onder het voetlicht brengt en laat zien dat hosters een belangrijke bijdrage aan de maatschappij en BV Nederland leveren. Op dit moment ontbreekt zo’n platform. Daarom is het voor hosters erg lastig om voldoende geschikt personeel van buiten de branche aan te trekken.

Dat is héél erg zonde want hosters doen geweldige dingen. De branche heeft een eigen HBO opleiding tot Cloud Engineer in het leven geroepen. De branche gaat voorop in het bestrijden van onrechtmatige activiteiten op het internet, stapelt innovatie op innovatie, heeft tientallen ondernemers voortgebracht die vanaf de grond af aan bedrijven hebben opgebouwd die tegenwoordig miljoenen euro’s en verschillende bedrijven zelfs honderden miljoenen euro’s waard zijn. Dat doet geen andere branche hosters na.

Het is daarom vooral van belang dat dit ook buiten de branche bekend wordt. Dat werken bij een hoster je carrière écht in een stroomversnelling brengt. Het punt is alleen dat er op dit moment geen platform is die dit laat zien. Wanneer er wel zo’n platform is dan versterkt dat de reputatie van hosters als werkgevers. Op die manier wordt het makkelijker om IT’ers van buiten de branche te werven. Daarmee kunnen hosters nóg harder groeien en kunnen werknemers van hosters nóg sneller carrière maken.