Hosters hebben een oud-politicus als lobbyist nodig

De belangen van hosters worden op dit moment behartigd door een lobby die héél goed ingevoerd is op het gebied van hosting. Dat betekent dat die lobby precies weet wat hosters lekker vinden en ook precies weet wat voor hun niet fijn is. Dat klinkt héél fijn voor hosters. De nadruk mag daarbij volledig op klinkt liggen. De opdracht van een lobby is namelijk om Den Haag en Brussel zodanig te beïnvloeden zodat die doen wat hosters fijn vinden.

Wat hoor ik de lobby elke keer zeggen. Dat Den Haag en Brussel niet doen wat zij willen. Daarom wordt er elke keer nog meer gefulmineerd op Den Haag en Brussel. Elke keer weer. Ik ga die opmerkingen hier niet herhalen want dat geluid moet verstommen in plaats van versterkt worden.

Het onderstaande citaat uit een recent nieuwsbericht laat zien dat de lobby zelf totaal niet begrijpt waar het om gaat. Volgens de lobby is er voorlichting van politici nodig. Het is juist dat de lobby zelf voorgelicht moet worden dat zij simpelweg incompetent is gelet op haar achtergrond:

In 2020 gaan we met volle energie verder op de ingezette weg. In Nederland en Brussel staan zo’n 20 reguleringsinitiatieven op stapel, ingestoken vanuit maatschappelijke en politieke zorgen, maar met potentiële neveneffecten die onze digitale economie en de bedrijven in de sector ernstig kunnen schaden. Goede en tijdige voorlichting kan het verschil maken tussen werkbare en effectieve, of onuitvoerbare en contraproductieve regels en beleid.

Daarom is er iets anders nodig, namelijk iemand die helemaal géén verstand van hosters of de digitale infrastructuursector heeft. Iemand die juist precies begrijpt hoe het in Den Haag en Brussel werkt. Die precies weet waar de pijn zit voor politici en ambtenaren. Zo zijn er veel oud-leden van de Tweede Kamer die op zoek naar een nieuwe uitdaging zijn. Dat is precies wat hosters als lobbyist nodig hebben.

Een goede kandidaat zal véél geld kosten wil je die fulltime aan het werk zetten. Denk daarbij aan 100.000 euro per jaar plus werkgeverslasten. Dat is natuurlijk een fors bedrag. Daar staat dan wel tegenover dat er dan iemand is die écht weet hoe het Haagse reilen en zeilen werkt én als oud-kamerlid wél toegang heeft tot de achterkamertjes van het parlement. Zo iemand zal perfect in staat zijn om politici een fijn gevoel te geven en daardoor ervoor te zorgen dat zij dat fijne gevoel aan de branche teruggeven.

Gezien zo iemand betaald wordt door de branche zal hij in Den Haag vooral te koop lopen met de successen die de branche boekt. Gezien hosters winnaars zijn betekent de uitdaging niet alleen een goed inkomen. Het is ook de kans om zichzelf weer in de kijker te spelen in Den Haag met een door hem of haar gevonden nieuwe banenmotor. Dat is een héél makkelijk te verkopen verhaal in Den Haag.