On-premise biedt hosters een stralende toekomst

Traditioneel zijn hosting en de interne IT van bedrijven twee gescheiden werelden. De presence op het wereldwijde web wordt gefaciliteerd door een hoster, in de vorm van een webhosting, een eigen zelf te beheren server of managed hosting. De interne IT is vaak het domein van de lokale systeembeheerder. Dat kan zowel een eigen systeembeheerder zijn als ook een lokaal IT-bedrijf dat door middel van periodiek onderhoudt én op afroep het bedrijf bijstaat om te zorgen dat de interne IT goed blijft functioneren.

Een interessante ontwikkeling is dat door de opkomst van de cloud dat onderscheid steeds meer begint te verdwijnen. De komst van Microsoft Office 365 is daarbij een heel belangrijkste mijlpaal geweest. Al mag de komst van Google Apps ook niet worden onderschat. Een belangrijk verschil tussen beiden is echter dat wat er on-premise draait tot op heden in veel gevallen van Microsoft was en Office 365 daar véél strakker op aansluit dan het aanbod van Google.

Hier zitten enorme kansen voor hosters. Office 365 mag dan een perfecte oplossing zijn voor bedrijven. Het is en blijft een IT-oplossing waarbij dingen kunnen gebeuren die onverwacht zijn of waar gebruikers niet mee om kunnen gaan. Er blijft daarom ondersteuning nodig van bedrijven en hun medewerkers bij het gebruik van die diensten. Daarnaast zijn er ook de devices waarmee medewerkers fysiek mee werken zoals computers, laptops, tablets, smartphones én vaste telefoons. Ook daar moet ondersteuning voor zijn.

Verder zijn er in veel gevallen ook eigen bedrijfsapplicaties waar mee wordt gewerkt. Die draaien steeds minder vaak on-premise en worden steeds vaker gehost of als SaaS-dienst afgenomen. Daarnaast kan het ook nog eens zijn dat er gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld Citrix of een andere oplossing om device onafhankelijk in te loggen op de digitale werkplek. Al die zaken moeten ook beheert en in veel gevallen geïntegreerd worden zodat de medewerkers van een bedrijf daar zo optimaal mogelijk mee kunnen werken.

Als laatste is er ook nog de communicatie intern in het bedrijf en met externe partijen. Office 365 mag dan op zichzelf een oplossing zijn waar qua infrastructuur geen onderhoud aan gepleegd hoeft te worden. Het moet ook worden ingeregeld op een zodanige manier dat de medewerkers er mee overweg kunnen. Dat geldt ook voor de oudere maar nog steeds zéér veel gebruikte vorm van communicatie: vaste en mobiele telefonie. Ook dat moet worden ingeregeld zodat ook deze deze kunnen worden gebruikt om de doelstellingen van het bedrijf mogelijk te maken.

Voor al deze zaken is specifieke expertise nodig. Daarbij gaat het vaak niet om de meest spannende techniek. Het moet allemaal goed geregeld worden. Het is echter wel zodanig specifiek dat dit aan een interne systeembeheerder overlaten niet meer gaat. Op dit gebied is het juist gewenst om kennis en kunde te insourcen. Het is daarbij voor de klant heel erg prettig als de IT-dienstverlener dichtbij de klant staat en men elkaar goed begrijpt en aanvoelt.

Ook in letterlijke zin heeft dichtbij de klant zijn een voordeel omdat daadwerkelijk on-premise meekijken. Door de kleine afstand is dat weinig kostbaar is. Het kan zelfs voor een besparing zorgen omdat de dienstverlener niet hoeft af te gaan op informatie van de klant en in plaats daarvan zich kan baseren op eigen waarnemingen. Daarnaast kan er door de nabijheid ook sneller geschakeld worden.

Hier ligt een enorme kans voor hosters die niet meer mee kunnen komen op het gebied van webhosting. Die techniek wordt immers telkens complexer en het beheer van de omgevingen vraagt ook telkens meer qua opleidingsniveau én specialisatie. On-premise ondersteuning bij het gebruik van cloud- en hostingdiensten en andere communicatiediensten is waar klanten nog wel behoefte aan hebben. Hosters hebben vaak jarenlange ervaring met het inregelen van dat soort diensten én het ondersteunen van hun klanten daarbij.

Dit is een grote kans voor hosters voor wie het doek feitelijk al gevallen is. Om in plaats van een overname van het bedrijf juist te kijken of er klanten zijn die behoefte hebben aan ondersteuning op die manier zoals ik dat hierboven beschreven heb. Daarbij is het dan goed om te kijken welke bedrijven letterlijk en/of figuurlijk dichtbij staan. Het immers gewenst dat de afstand zo klein mogelijk tussen hoster en klant is. Nieuwe business geeft nieuwe energie aan de medewerkers en nieuw vermogen aan een bedrijf. Dat betekent voor een bedrijf dat oorspronkelijk een hoster was weer een stralende toekomst.