Cloud integration is de opvolger van managed hosting

Op dit moment is elk type server of service in de vorm van een clouddienst af te nemen. Daarmee zijn het vooral aanbieders van managed hosting voor wie de business opdroogt. De opkomst van clouddiensten brengt echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarbij gaat het om ervoor te zorgen dat de clouddiensten zodanig geconfigureerd worden dat deze goed werken voor de klant. Daarnaast zullen er in veel gevallen ook verschillende clouddiensten als één geheel moeten samenwerken. Deze zogeheten cloud integration is daarom de opvolger van managed hosting.

Hier zit namelijk een enorme uitdaging voor klanten. Er zijn namelijk talloze integraties mogelijk bij verschillende clouddiensten. Met Office 365 werken vermoedelijk honderden zo niet duizenden verschillende andere applicaties samen. Daarbij zullen er ongetwijfeld veel configuraties en integraties zijn die hetzelfde zijn voor talloze bedrijven. Er zullen echter ook verschillende niches zijn die weliswaar eenvoudig te automatiseren zijn echter maar voor een relatief beperkt aantal bedrijven relevant zijn. Hoe specifieker de niche. Hoe makkelijker het zal zijn om op dat terrein marktaandeel te winnen.

Daarbij gaat het niet alleen om het leveren van maatwerk. Er zal juist ook kennis en kunde moeten worden opgebouwd om te begrijpen hoe de klanten in een bepaalde niche adequaat kunnen worden bediend. Daarnaast zullen bedrijven zelf ook workflows, procedures, software en andere tools moeten ontwikkelen om ervoor te zorgen dat zij het maatwerk dat er nog moet worden geleverd toch zoveel mogelijk door eigen automatisering wordt ondersteund. Hoe meer er kan worden geautomatiseerd hoe lager de kostprijs zal zijn en hoe hoger de marge en/of hoe makkelijker het zal zijn om marktaandeel te winnen.

Dit biedt een kans voor hosters van elk formaat. De zogenaamde hyperscalers bieden oplossingen voor vrijwel elk infrastructuur probleem op het gebied van hosting als clouddienst aan. Dat is precies waarom hosters en vooral managed hosters hun business aan het opdrogen is. Cloud integration gericht op specifieke doelgroepen is daarom op zichzelf al een niche die de hyperscalers niet kunnen invullen of anders gezegd gecreëerd hebben. Het is voor hun simpelweg niet mogelijk om elke specifieke behoefte in te vullen én daarnaast brengt elke nieuwe service ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van configuratie en integratie.

Uiteindelijk zal er in de niches van vandaag ook telkens meer automatisering komen die er uiteindelijk toe zal leiden dat ook die business zal opdrogen. Dat is echter nog een toekomst die nu nog ver weg is. Op dit moment is cloud integration als opvolger van managed hosting de manier waarop hosters hun marktaandeel en hun omzet weer kunnen laten toenemen. Dit geldt gelijk voor kleine en grote hosters. Het gaat er om in staat te zijn de niche adequaat in te vullen. Hoe kleiner de niche. Hoe makkelijker het is om alle noodzakelijke functies en processen binnen de niche in te vullen en uit te voeren. Dat biedt de meeste zekerheid op het verkrijgen van een duurzaam marktaandeel.