De prijs van webhosting is onrealistisch laag

Wanneer webhosting bij verschillende aanbieders wordt vergeleken dan is er één ding dat vooral opvalt. Dat is de prijs van webhosting. Die is véél te laag. De prijs mag dan zelf niet belangrijk zijn. Wat een hoster voor de prijs kan leveren aan dienstverlening is wél belangrijk. Bij veel hosters is er webhosting verkrijgbaar vanaf een bedrag van 1 tot 10 euro per maand. Dat roept de vraag op wat een hoster kan leveren voor dat bedrag per maand.

Natuurlijk is het mogelijk om voor een bedrag van 120 euro per jaar een uitstekende technische dienstverlening te leveren. Sterker nog er is zelfs héél veel perfecte webhosting gratis verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld Gmail en WordPress die betaald worden uit advertenties en in bepaalde gevallen hopen dat er wordt geupgrade naar een betaalde variant met een zogeheten freemium model.

Hoe het ook mogen zijn deze diensten hebben één ding gemeen namelijk dat het om technische dienstverlening gaat met een absoluut minimum aan ondersteuning en service. Dat is bij webhosting vrijwel hetzelfde. Natuurlijk zijn er hosters die een helpdesk hebben die een stapje verder gaat voor de klant. Echter komt dan de uitdrukking dat zodra zo’n hoster de telefoon opneemt er geen marge meer wordt gemaakt op de bewuste klant.

Eerder heb ik een goede ontwikkeling beschreven door Mijndomein en Yourhosting die een streep hebben getrokken. De boodschap voor de klant is dat wanneer men ondersteuning wil die verder gaat dan het minimum dat de klant daarvoor een apart abonnement voor moet afsluiten. Al gaat het in het geval van Yourhosting nog steeds maar om een bedrag van 8 euro per maand of te wel 96 euro per jaar bovenop het bedrag voor het webhostingpakket.

Dit is nog steeds een relatief klein bedrag. Een commercieel uurtarief van een systeembeheerder zal al snel rond de 100 euro per uur liggen, voor een support medewerker zal dat lager zijn desalniettemin geeft het aan hoeveel dienstverlening er voor een dergelijk bedrag te leveren is. Dat is precies het punt dat ik met dit artikel wil maken. Er is op dit moment webhosting en andere vormen van unmanaged hosting en managed hosting in verschillende vormen met een héél verschillend prijskaartje.

Het punt dat ik hier wil maken is dat webhosting als dienst voor veel klanten gewoon zal volstaan wanneer er vanuit de techniek wordt gekeken. Het is met alle mogelijkheden qua automatisering van de kant van de hoster ook goed te doen om daar harde garanties op af te geven in de vorm van een SLA. Waar klanten behoefte aan hebben is niet zo zeer een maatwerk platform. De klant heeft meer behoefte aan consultancy bovenop de techniek die wordt geleverd.

Dat is wat klanten nodig hebben, garanties dat een webhosting platform een bepaalde beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid biedt en daarnaast hulp om ervoor te zorgen dat alles goed blijft werken. Dat is feitelijk hetzelfde als cloud integration waar ik eerder over schreef. De gestandaardiseerde techniek is al beschikbaar er is alleen iemand nodig om het ook goed in te regelen voor de klant. Dat kan een hoster prima ook zelf regelen voor de klant met een meerprijs voor consultancy en het monitoren of alles goed blijft werken.

Die nachtrust die een klant daardoor krijgt heeft waarde en daarom zal een klant maar al te graag bereid zijn om daar meer voor te betalen. Het probleem is dat aanbieders van webhosting dat nauwelijks aanbieden. Die verkopen een platform en concurreren zoveel mogelijk op prijs. Dat is voor een klant helemaal niet belangrijk. De klant wil dat zijn website, e-mail en andere webapplicaties beschikbaar en veilig zijn. Het bieden van zekerheid op dat gebied heeft voor de klant waarde en die zal dan ook graag de prijs voor de consultancy van de hoster betalen.

Op dit moment is de enige uitwijk die klanten hebben managed hosting. Het verschil is in prijs is echter héél groot. Het zal al snel gaan om 5 euro per maand voor webhosting of 250 euro per maand voor managed hosting. De prijs van webhosting moet sterk omhoog om het verschil in dienstenverlening tussen deze twee soorten van hosting te overbruggen.

Een bedrag vanaf 50 euro per maand lijkt mij realistisch. Dat kan worden uitgesplitst in een bedrag vanaf 10 euro per maand voor de technische dienstverlening en beschikbaarheid en vanaf 40 euro per maand voor consultancy en ondersteuning. In vergelijking met managed hosting levert dat dan toch al snel een besparing van 80 procent op voor de klant.