Managed hosting is op sterven na dood

De reden dat managed hosting zo kostbaar is, is dat er voor elke klant een maatwerkoplossing wordt ontworpen, gebouwd, beheerd, gemonitord en gefinetuned. Dat is natuurlijk helemaal niet logisch. De belangrijkste concurrent van managed hosting zijn namelijk SaaS-diensten. Bij SaaS-diensten is de onderliggende infrastructuur en zelfs de hele applicatie voor elke klant hetzelfde. Het verschil zit enkel in het door de klant gekozen abonnement.

Wanneer de klant zelf een bepaalde applicatie wil hosten dan zijn de behoeften van verschillende klanten vaak hetzelfde. Voor zover dat niet zo is dan is het voor een hoster meestal geen enkel probleem om verschillende varianten te ondersteunen. Een goed voorbeeld is dat bij vrijwel elke hoster het wel mogelijk is om te kiezen welke PHP versie en modules er gebruikt moeten worden. Het gaat vaak om zaken die technisch gezien eenvoudig te implementeren zijn en het inrichten van een eigen platform al helemaal niet rechtvaardigen.

Naast de techniek is er nog een belangrijke reden waarom het inrichten van een eigen platform net managed hosting een slecht idee is. De klant wil niet alleen een technisch goede oplossing. De klant wil vooral dat zijn specifieke wensen goed geïmplementeerd worden. Daar is dus meestal helemaal geen eigen platform voor nodig. Dat zal in de meeste gevallen gewoon geregeld kunnen worden in de configuratie van het gedeelde platform net zoals het geval is bij SaaS-diensten. Dat is wel iets dat per individuele klant goed moet worden ingeregeld. Dit is daarom iets waar door de hoster waarde voor de klant kan worden gecreëerd.

Wanneer er geen eigen platform is dan hoeft daar ook geen aandacht aan te worden besteed. Die aandacht kan dan niet alleen worden besteed aan het configureren van het gedeelde platform voor de klant. Nog belangrijker is dat die aandacht ook aan de klant zelf kan worden besteed. Door goed te luisteren naar de klant is het niet alleen goed mogelijk om dat goed te doen. Wanneer de klant zich gehoord voelt dan geeft dat de klant ook het vertrouwen dat de hosting goed geregeld is. Daarnaast geeft het nauwe klantcontact ook de mogelijkheid om uit te leggen waarom de prijs zo laag is.

Bij Hosted.nl zie ik bijvoorbeeld een aanbod waarbij voor 49,95 euro per maand één uur systeembeheer van een server wordt geleverd. Verder is 24/7 monitoring van de server inbegrepen en een 24/7 storingsnummer, responsetijd van 2 uur binnen kantooruren en 4 uur buiten kantooruren. Stel dat dat dit uur systeembeheer per maand nou niet aan de server hoeft te worden besteed maar in plaats daarvan aan het finetunen van de configuratie van de klant én aandacht voor de klant wordt besteed.

Voor de klant zal een dergelijke dienstverlening vergelijkbaar zijn met wat nu wordt afgenomen als managed hosting. Het verschil is echter dat het aanbod véél goedkoper is én er nóg meer aandacht voor de configuratie van de klant én de klant zelf is. Dat is nodig om met SaaS-diensten te concurreren waarbij de focus ook volledig op de behoeften van de klant ligt en de klant niks met het onderliggende platform te maken heeft. Precies het omgekeerde van managed hosting dat daarom noch met webhosting noch met SaaS-diensten kan concurreren. Managed hosting is daarom op sterven na dood.