Managed hosting wordt overbodig door deskundig advies

Bij het vergelijken van hosting valt op dat er aan potentiële klanten vaak de keuze uit verschillende pakketten wordt aangeboden. Daarbij wordt het de klant moeilijker dan ooit gemaakt om een weloverwogen keuze te maken. De klant heeft in veel gevallen de zakelijke behoeften om zijn website of applicatie snel, veilig en betrouwbaar te hosten. Wat laat de hoster aan de klant zien, een overzicht met verschillende specificaties van megabytes, gigabytes, cpu-cores, sla’s, inodes, caching en zo zijn er nog talloze andere specificaties waar de gemiddelde klant geen chocolade van kan maken.

Een zakelijke klant is géén hobbyist die zich graag in al die zaken wil verdiepen. Een klant wil een oplossing die bij een bepaalde behoefte aansluit. Al die specificaties zeggen de gemiddelde zakelijke klant maar weinig. Het is daarom belangrijk om op het perspectief van de klant aan te sluiten en uit te leggen hoe en waarom een bepaalde hostingoplossing de zakelijke behoefte van de klant bevredigd. Om te beginnen zouden hosters wanneer er verschillende pakketten met vergelijkbare specificaties (die bij duurdere pakketten toenemen) uit kunnen leggen wat het nemen van een uitgebreider pakket daadwerkelijk betekent voor de klant.

Bij het configureren van een Audi A8 is er een héél duidelijk onderscheid tussen de Pro Line 50 TDI quattro tiptronic en Pro Line 60 TDI quattro tiptronic motoren, namelijk dat een vermogen van respectievelijk 210 kW (286 pk) en 320 kW (435 pk) betekenen dat de auto binnen respectievelijk 5,9 en 4,4 seconden naar 100km/u kan accelereren. Dat is héél concreet en voor de liefhebbers is het mogelijk om door te klikken naar de verdere specificaties die elke mogelijke motor heeft.

Het prijskaartje van een Audi A8 mag dan wel héél anders zijn dan dat van hosting. Daar staat wel tegenover dat het belang van de website of de applicatie die bovenop de hosting komt te draaien veelal net zo belangrijk voor de business is als het bezit van een representatieve, betrouwbare en veilige auto. Juist vanwege het enorme prijsverschil is het ook wel opvallend dat bij een Audi A8 het verschil tot twee zulke simpele gegevens wordt teruggebracht terwijl bij hosting de klant veelal overspoeld wordt door specificaties die de klant maar weinig zeggen.

Eenvoudig gezegd krijgt de klant bij het kopen van een Audi A8 van de aanbieder een management summary terwijl de klant bij hosting aan zijn lot wordt overgelaten. Dat is volgens mij ook precies de reden waarom managed hosters op dit moment nog steeds goede zaken doen terwijl hun dienstverlening vooral véél duurder is dan andere vormen van hosting. Daarom is het voor hosters door hun klanten deskundig advies te geven over hun aanbod eenvoudig mogelijk om de winst die nu nog door managed hosters wordt gerealiseerd aan hun eigen resultaat toe te voegen.