Hosters moeten meer doen aan corporate governance

Het uitbesteden van een deel van de ict-infrastructuur van een bedrijf aan een hoster betekent dat er een afhankelijkheidsrelatie ontstaat. Dat is ook precies de bedoeling want de klant wenst op die manier een goede oplossing te krijgen voor een probleem. Echter betekent die relatie ook een nieuw probleem want met wie wordt er eigenlijk zaken gedaan en wat zijn de (financiële) kengetallen van de hoster. Wie het management team van een hoster vormen is vaak ook een raadsel voor de klant.

De paradox die hierdoor ontstaat is dat voor de klant het zaken doen met een héél grote cloudprovider als Amazon of Microsoft minder anoniem is dan met een kleine lokale hoster. Het is immers duidelijk met wie er zaken wordt gedaan, door wie de bedrijven geleid worden en de (financiële) kengetallen zijn ook vrij beschikbaar. De afstand tot een enorme cloudprovider mag dan véél groter zijn voor een klant. Het is voor de klant tenminste wel volstrekt duidelijk met wie er zaken wordt gedaan én wat de klant van de cloudprovider kan verwachten.

Het verschil met een lokale hoster kan bijna niet groter zijn. Vaak is er totaal niks te vinden over een hoster. De omvang van de hoster is volstrekt onduidelijk. De (financiële) kengetallen zijn een raadsel net als met wie er zaken wordt gedaan. De lijsten met medewerkers die te vinden zijn op de websites van hosters geeft het bedrijf een gezicht echter heeft de klant geen behoefte om zelf de gender balance in het personeel uit te rekenen. Ook is de gemiddelde leeftijd van het personeel niet te bepalen door een overzicht met foto’s, namen en functies van medewerkers.

Dan is er ook nog de financiële kant van een onderneming. Wat ik vaak wél zie is hoeveel klanten geeft én domeinnamen een hoster voor hen heeft geregistreerd. Dat zegt echter niks over de (financiële) gezondheid van een onderneming. De klant moet er maar op vertrouwen dat de hoster goed zal blijven presteren en de continuïteit gegarandeerd is. Waar een klant nu vertrouwen aan kan ontlenen is dat als je in het hele land bushokjes kan volhangen met abri’s dat er kapitaal achter een onderneming zit net zoals dat er reclame op tv kan worden gemaakt.

Dat veel kleine hosters een omzet van nog geen miljoen euro per jaar hebben is helemaal niet erg. Het gaat er namelijk vooral om dat kleine hosters net zoals de héél grote partijen laten zien wie ze zijn en wat ze waard zijn. Juist door dat te doen is het vertrouwen van klanten te winnen en kan die omzet door de magische grens van één miljoen per jaar heen gaan. Juist door de focus op corporate governance wordt duurzame groei mogelijk en kunnen de kleine hosters van vandaag uitgroeien tot de marktleiders van morgen.