Hosting is saai en voorspelbaar geworden

In 2005 was bij de hosting de keuze voor een leverancier nog echt een spannende. Er was namelijk ook écht wat te kiezen én de ontwikkelingen op het gebied van de techniek achter hosting volgende elkaar in een rap tempo op. Daarnaast zijn er ook de nodige hostingbedrijven plotseling gestaakt niet in de laatste plaats omdat ze gerund werden door jongeren. Een mooi voorval was dat ik als journalist een hoster belde en van zijn moeder te horen kreeg dat meneer directeur op dat moment op school zat.

Er was echt de nodige reuring op het gebied van hosting. Vandaag de dag is dat wel anders. Hosters zijn veranderd in corporates die gerund worden door managers. De informatie die naar buiten komt is zorgvuldig bepaald door afdelingen communicatie, marketing en verkoop. Wanneer er onregelmatigheden zijn bij een hoster dan zijn er ook professionals in dienst die precies weten hoe daar mee om te gaan. Daarvoor beschikken hosters over risk & control frameworks en playbooks die de modi operandi bepalen.

Als er één ding is dat nauwelijks meer te zien is op het gebied van hosting dan is dat er dingen gebeuren op basis van emotie. Alles dat er gebeurd is zakelijk, kil en rationeel of met een ander woord ook op het gebied van hosting heeft een corporate werkwijze zijn intrede gemaakt. Natuurlijk zijn er ook kleine hosters waarbij er wel gehandeld wordt op basis van gevoel. Het probleem is alleen dat zij geen partij zijn voor de corporates die als goed geoliede machines de markt geleidelijk overnemen.

Natuurlijk blijven er ook kleine hosters over die over een klantenbestand beschikken dat historische gegroeid is en waarbij sprake van weinig churn is. Het werven van nieuwe klanten zal echter steeds lastiger worden tenzij men iets kan aanbieden dat de grote hosters niet kunnen. Daarbij zij ook opgemerkt dat als een bepaald deel van de markt maar genoeg omvang heeft ook grote hosters een identiteit zullen aannemen om ook dat deel van de markt te bedienen. Of te wel alleen de échte niches zullen voor kleine hosters overblijven.

Dat is ook helemaal niet erg want hosting is verschrikkelijk saai en voorspelbaar geworden. Het ondernemen en actief zijn in de markt is natuurlijk wél héél erg leuk. Het is daarom ook volstrekt begrijpelijk dat hosters zich laten overnemen om in dienst te treden van een corporate. Het betekent namelijk een héél nieuwe carrière voor iemand die jarenlang een eigen hostingbedrijf heeft gehad. Na een overname zal echt alles anders zijn want een corporate heeft vaak heel andere KPI’s.